Öncelikle cv konusunda bilgisi olmayanlar için bir hatırlama yapalım. CV kısaca özgeçmişinizi içerisinde barındıran tanıtıcı belgedir. Cv hazırlama basit yöntemler ile hazırlandığı gibi profesyonel şekilde hazırlanması için içerisinde önemli faktörler barındırır.
Akademik CV’ler ikiden fazla sayfa sayısına sahip olurken kurumsal cvler için 2 sayfa ideal görülmektedir. İş ve kariyer dünyasında önemli bir faktör olarak yer alan CV’lerin hazırlanmasında seçilecek kağıt boyutu A4 olmalıdır. İnsan kaynakları departmanlarında yapılan bir araştırmaya göre CV inceleme süreleri 2-4 dakika içerisinde gerçekleşmektedir. Kendinizi fark ettirebilmek için sadece 4 dakikaya sahipsiniz.
Kısa paragraflardan oluşan özgeçmiş daha okunabilir ve göz yormayan bir yapıya sahip olmaktadır. Tavsiyemiz CV’nizde kullanılan hitaplarda 3. Tekil şahıs olarak akıcı bir anlatım yer almalıdır.
Yazı fontu olarak Arial veya Time News Roman 12 punto boyutu okunabilirlik açısından size avantaj sağlayacaktır. İmla kurallarına %100 uyum yakalamak adına Microsoft Word programı üzerinde CV’nizi hazırlayabilirsiniz.
Önceden başvuracağınız pozisyon belli ise mutlaka bir ön yazı hazırlamanızı öneririz. Önyazı içerisinde pozisyona uygunluğunuzu gösteren yeteneklerinizi, başvurduğunuz pozisyondaki kariyer hedeflerinizi belirtebilirsiniz. CV planlamasını mutlaka fotoğraflı olacak şekilde yapılandırmalısınız. Fotoğraflarınızda tercih edeceğiniz elbiseler takım elbise veya bayanlar için işe uygun elbise tarzı kullanılmalıdır.
CV Hazırlarken Kişisel Bilgiler
CV’nizin içerisinde aşağıdaki sıralama ile kalıbı kullanabilirsiniz.
Ad Soyad :
Adres :
Telefon :
Email :
Doğum Tarihi :
Doğum Yeri :
Medeni Durum :
CV Hazırlarken Eğitim Bilgileri
Eğitim bilgilerinizi son mezun olduğunuz eğitim kurumu/kurs en üste gelecek şekilde geçmişe doğru sıralamanız gerekmektedir. Satır sonlarına o kurumda sağladığın başarıyı, belge isimlerini veya not ortalamalarınızı belirtin.
Not: Eğer ki daha önceden çalıştığınız kurumlar var ise iş deneyimlerinden sonra eğitim bilgilerinize yer vermeniz daha sağlıklı olacaktır. Eğitim bilgilerinizin altında katıldığınız kurslar, eğitimler, konferanslar ve sertifikalı programları liste halinde belirtebilirsiniz.
CV Hazırlarken Yetenekler
CV üzerinde yetenekleriniz insan kaynakları departmanında ilk bakılacak alanlardan biri olduğunu unutmayın. Yeteneklerinizden başvurduğunuz pozisyona en uygun olan yeteneklere en üstte yer vermenizi tavsiye ederiz. Bu şekilde yetkililerin CV’nizi incelerken “aradığımız pozisyondaki en uygun kişi” hissini yaşatabilirsiniz.
Yetenekleri ise şu şekilde sıralayabilirsiniz.
– Pozisyona uygun yetenekler
– Bildiğiniz bilgisayar programları
– Yabancı dil bilginiz
– Varsa kişisel yetenekleriniz
– Pozisyona uygun ise ehliyet sahipliğiniz
CV Hazırlarken İş Deneyimleri
İş deneyimlerinizi sıralarken gene en son çalıştığınız kurumu en üstte listelemeniz gerekmektedir. İş tecrübelerinizi gerçekleştirdiğiniz kurumları yazdıktan sonra altlarına bir iki satır ile yaptığınız işleri tam olarak özetleyen birkaç cümle yerleştirin. Çalıştığınız kurumlar içerisinde sahip olduğunuz olağan üstü başarılarınızı kalın bir şekilde işaretleyerek yetkililerin bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz.
CV Hazırlarken Referanslar
Referanslar insan kaynakları tarafından 3. Derecede öneme sahip olan cv alanlarıdır. Referansların ne kadar şeffaf olursa o kadar başarılı olacağını bilmenizi isteriz. Başvurduğunuz pozisyona en uygun referansları kullanmalısınız.
CV’nizi değerli kılacak ufak detaylar;
– Mail adresi alanına kendi isminize ait bir domain adından açılmış mail adresi verebilirsiniz.
– Referanslarınız arasında tanıdığınız sektördeki ünlü kişilerle iletişiminiz var ise onları ekleyebilirsiniz.
Kesinlikle Bu Hataya Düşmeyin!
CV’niz içerisinde maaş beklentisini gösteren veya ima eden herhangi bir şey bulundurmayın. Bu sizi kariyerden çok paraya önem veren bir personel sınıfına sokabilir. Maaş beklentisi genellikle personellerin kariyerlerine, bilgi ve becerilerine göre belirlenen kıstastır.
Bir önceki yazımız olan Cv Oluştur başlıklı makalemizde cv hazırlama, ön yazı oluşturma ve örnek cv indir hakkında bilgiler verilmektedir.
Tekrar reddedilen bir özgeçmiş, bir iş arama sırasında en sinir bozucu dene
Cv hazırlama kolay bir işlem değildir. Bu yüzden yanınızda bu iş için uygun